ایران: داستان ناگفته مصاحبه ژنرال جیمز جونز مشاور امنیت ملی رئیس جمهور اوباما
1=
برنامه کاپیتال هیل -واشینگتن تایمز
ژنرال جیمز جونز: (رضا پهلوي) هیچ صلاحیتی که من از آن خبر داشته باشم ندارد. او پسر شاهی است که سرنگون شد. برایم غیرقابلتصور است که مردم ایران بخواهند به همان خودکامگی سلطنت بازگردند
در حالی که امیدوارند رژیم کنونی را کنار بزنند
من شورای ملی مقاومت ایران را بهترین گزینه برای آینده ایران میدانم آنها بسیار سازمانیافتهاند و توسط یک زن رهبری میشوند و به اصول دموکراتیک که ما به آنها باور داریم پایبند هستند
واشینگتن تایمز 8 تیر 1404 در مقدمه معرفی این مصاحبه می نویسد: آیا حمله هوایی ایالات متحده به ایران موفقیتآمیز بود؟ ژنرال ۴ ستاره نیروی دریایی ایالات متحده، جیمز جونز، مشاور امنیت ملی رئیس جمهور اوباما، فرمانده پیشین اروپایی ایالات متحده و فرستاده ویژه امنیت خاورمیانه، به طور منحصر به فردی واجد شرایط ارزیابی رویکرد و موفقیت سیاست ایالات متحده علیه رژیم ایران است. او بینش خود را با تیم کنستانتین به اشتراک میگذارد.
برخی از ناظران بینالمللی معتقدند که حکومت کنونی ایران پس از شکست نیابتی هایش در منطقه در وضعیت بسیار آسیبپذیری قرار دارد و برخی فکر میکنند تغییر رژیم ممکن است در افق باشد. آیا این یک احتمال واقعی است؟ بازیگران مهم این وضعیت پرمخاطره چه کسانی هستند؟ آیا در صورت سقوط رژیم فعلی، جایگزین مناسبی برای حکومت بر ایران وجود دارد؟ تیم کنستانتین، روزنامهنگار باسابقه، واقعیتهای سیاسی ایران را بررسی میکند.
مقدمه: ژنرال جیمز جونز، ژنرال چهار ستاره نیروی دریایی ایالات متحده است. او فرمانده فرماندهی اروپایی ایالات متحده و فرمانده عالی متفقین در اروپا بوده و همچنین بهعنوان مشاور امنیت ملی رئیسجمهور باراک اوباما و فرستاده ویژه ایالات متحده برای امنیت خاورمیانه خدمت کرده است.
تیم کنستانتین ـ مجری واشینگتن تایمز اين برنامه را اجرا مي كند
مصاحبهکننده: ژنرال، از شما برای حضور در این مصاحبه تشکر میکنیم.
ژنرال جونز: خوشحالم که با شما هستم.
مصاحبهکننده: تحولات چشمگیری در ایران رخ داده است. رئیسجمهور ترامپ از آن بهعنوان «جنگ ۱۲ روزه» یاد کرد و ایالات متحده بهنوعی وارد درگیری شد. از این نقطه به بعد چه باید کرد؟ اوضاع چگونه پیش خواهد رفت؟
ژنرال جونز : فکر میکنم ابتدا دورهای برای ارزیابی پیش رو خواهد بود تا جهان به نتیجهای درباره اثربخشی حملات و تأثیر آن بر برنامه هستهای ایران برسد. اما مهمتر از آن، باید دید مردم ایران چه واکنشی نشان خواهند داد. رژیم ایران هیچگاه تا این حد ضعیف نبوده است. نیروهای نیابتی آنها، مانند حزبالله، حماس و حوثیها نیز در وضعیت ضعف قرار دارند. حالا باید دید مردم ایران در مورد نحوه اداره کشور و آیندهای که برای خود میخواهند چه تصمیمی خواهند گرفت.
رژیم ایران در موقعیت دشواری قرار دارد و سالهای اخیر شاهد افزایش نارضایتی عمومی در داخل ایران بودهایم. سال گذشته تعداد اعتراضات واقعاً شگفتانگیز بود. بسیاری از رهبران شرور رژیم حذف شدهاند و رژیم چیز زیادی برای حفظ قدرت ندارد. مردم ایران شایسته آیندهای بهتر و حکومتی بهتر با دموکراسی بیشتر هستند. اما باید کمی صبر کنیم و ببینیم چه اتفاقی میافتد.
مصاحبهکننده: حتی اگر تواناییهای هستهای ایران نابود یا تضعیف شده باشد، رژیم کنونی مشکلات زیادی دارد، از جمله سابقه وحشتناک حقوق بشر. آمار نشان میدهد که در سال گذشته ۱۳۵۰ اعدام انجام شده، برخی برای تخلفات بهظاهر جزئی.
آیا ایالات متحده میتواند به مذاکره با رژیم کنونی اعتماد کند؟
ژنرال جونز: از نظر من، این بسیار بعید است. رژیم ایران اکنون در موقعیتی است که انتخابهای گذشته را ندارد. در چند دولت قبلی ایالات متحده، سیاست مماشات یکی از پایههای اصلی سیاست ما در قبال ایران بود و این سیاست شکست خورده است.
رژیم ایران بهخوبی میداند که اگر به مذاکره نیاید، اقدامات بیشتری در انتظارش خواهد بود. من بسیار کنجکاو هستم که واکنش مردم ایران پس از آرام شدن اوضاع چه خواهد بود.
مصاحبهکننده: رئیسجمهور درباره تغییر رژیم و هرجومرج صحبت کرد و به لیبی و عراق بهعنوان نمونه اشاره کرد. آیا امکان تغییر رژیم در ایران بدون هرجومرج وجود دارد؟ اگر بله، این چگونه خواهد بود؟
ژنرال جونز: بله، فکر میکنم امکانپذیر است. البته همیشه احتمال بروز هرجومرج وجود دارد،
اما این به این معنا نیست که مردم نمیتوانند بر سر نحوه اداره کشور به توافق برسند. همهچیز به افرادی بستگی دارد که خود را بهعنوان گزینه معرفی میکنند. سازمانهایی مانند شورای ملی مقاومت ایران (NCRI)، به رهبری یک زن به نام خانم مریم رجوی، برای یک مدل دموکراتیک آماده هستند.
اتفاقات خوبی ممکن است رخ دهد. اما دولت کنونی درست میگوید که نباید وارد جنگ زمینی در ایران شویم یا مستقیماً در سرنگونی رژیم مشارکت کنیم. مردم ایران خودشان نقش بزرگی در این زمینه خواهند داشت. اگر به الگوی تظاهراتها در سالهای اخیر نگاه کنید میبینید که این رژیم بهطور گسترده در ایران غیر مردمی است و مردم راههایی را برای ابراز نظر خودشان یافتهاند و خواهان یک راهحل دموکراتیک برای مشکلاتشان هستند. اگر این اتفاق بیفتد بهنظرم یک واقعة تاریخی خواهد بود بهنحوی که برای اولینبار از خیلی وقت پیش به خاورمیانه فرصتی برای صلح خواهد داد.
مصاحبهکننده : این چه پیامی برای مردم ایران و منطقه خواهد داشت؟ اگر سازمانی مانند شورای ملی مقاومت با رهبری یک زن به قدرت برسد. اگر آنها در رهبری یک کشور قرار بگیرند این چه پیامی خواهد داشت؟
ژنرال جونز: فکر میکنم شورای ملی مقاومت میخواهد شرایطی ایجاد کند که در آن مردم بتوانند انتخابات آزاد و عادلانه برگزار کنند. من سالهاست با خانم رجوی و شورای ملی مقاومت ایران صحبت کردهام و میدانم که آنها متعهد به فراهم کردن این فرصت برای مردم ایران هستند. در برنامههایشان، دورهای ششماهه پیشبینی شده که در پایان آن انتخابات آزاد و عادلانه برگزار میشود و قانون اساسی نوشته خواهد شد. برنامه ۱۰ مادهای آنها چیزی است که هیچ دموکراسی غربی نمیتواند با آن مخالفت کند. این همان چیزی است که ما به آن باور داریم: انتخابات آزاد، حقوق بشر، ایران غیرهستهای. همه اینها پیشاپیش در نظر گرفته شده است.
اگر چنین اتفاقی بیفتد، آینده ایران میتواند بسیار روشن باشد، اما این باید از درون کشور شکل بگیرد، نه از طریق قدرت خارجی یا جنگ.
مصاحبهکننده: اخیراً رضا پهلوی، پسر شاه ایران، در رسانهها ظاهر شده و خود را «ولیعهد ایران» معرفی کرده و از فرماندهان ایرانی خواسته تا با او برای تغییر در ایران همکاری کنند. به جز پیشینه خانوادگی، او چه صلاحیتهایی برای رهبری ایران دارد؟
ژنرال جونز: هیچ صلاحیتی که من از آن خبر داشته باشم. او پسر شاهی است که سرنگون شد. برایم غیرقابلتصور است که مردم ایران بخواهند به همان نوع خودکامگی بازگردند، در حالی که امیدوارند رژیم کنونی را کنار بزنند. به نظر من، او طرفدار زیادی ندارد این نظر شخصی من است و اگر راهی پیدا کند که خودش را بهعنوان یک راهحل معتبر ارائه کند، بسیار شگفتزده خواهم شد.
مصاحبهکننده: شما و دولت ترامپ با احتیاط گفتهاید که تغییر رژیم وظیفه ما نیست، اما فرصتهایی در این زمینه میبینید. سیاست ایالات متحده در قبال تغییر رژیم یا فعالیتهای مخالفان در ایران باید چگونه باشد؟
ژنرال جونز: فکر میکنم سازمانهای معتبری وجود دارند و من شورای ملی مقاومت ایران را بهترین میدانم. آنها بسیار سازمانیافتهاند، توسط یک زن رهبری میشوند و به اصول دموکراتیک که ما به آنها باور داریم، پایبند هستند. امیدوارم روزی برسد که چنین سازمانهایی تحت شرایط مسالمتآمیز بتوانند خود را به مردم معرفی کنند و انتخابات آزاد برگزار کنند. تصورات نادرست درباره مجاهدین خلق و شورای ملی مقاومت ایران اغلب به دلیل شایعات است، اما تحقیقات سفیر بلومفیلد که مبتنی بر واقعیتهای تاریخی است، نشان میدهد که این تصورات نادرستاند. باید منتظر بمانیم و ببینیم در ماههای آینده چه اتفاقی میافتد.
مصاحبهکننده: سؤال آخر درباره مخالفان دموکراتیک در ایران است. کاستیهای ایالات متحده در رابطه با آنها چه بوده و چگونه میتوان آنها را رفع کرد؟
ژنرال جونز: کاستی اصلی این بوده که چندین دولت گذشته سیاست مماشات را دنبال کردهاند. ما باور داشتیم که رژیم ایران، با وجود تمام جنایاتش، از جمله حمله سال ۱۹۸۳ به تفنگداران دریایی که ۲۴۱ نفر را کشت و به دستور ژنرال سلیمانی انجام شد، قابلمذاکره است. دولت اول ترامپ با حذف سلیمانی کار بزرگی کرد. رئیسجمهور ترامپ حتی در تلویزیون از من نام برد و فکر کرد من دموکرات هستم چون برای اوباما کار کردهام، اما من نه جمهوریخواه هستم و نه دموکرات. من بهعنوان یک نظامی، غیرحزبی عمل میکنم. دولت ترامپ کارهای خوبی انجام داده و صحنه را برای مرحله بعدی آماده کرده است. مرحله اول مذاکره بود، مرحله دوم حملات نظامی و مرحله سوم این است که مردم ایران چه میخواهند. اگر گروههای سیاسی دموکراتیک و غیرشبیه به رژیم کنونی ظهور کنند، این چیز خوبی است و ما باید آن را تشویق کنیم.
مصاحبهکننده: از شما تشکر میکنم
ژنرال جونز: خوشحال شدم.